КАК ДА ИЗБЯГВАМЕ ДАНЪЦИ | ЧАСТ 1 | SELF-EMPLOYED

Вече сме писали за разликата между избягване на данъци и укриване на данъци: докато укриването е нелегално, избягването е съвсем законно и има много начини да се постигне.

Законът в UK позволява редица начини да спестите сериозна сума, без да поемате какъвто и да е риск. Просто трябва да познавате лостовете и данъчните облекчения, заложени в самото законодателство.

Стартираме серия от статии, в които ще ви дадем съвет как да намалите данъците си по легален начин. Днешните съвети са посветени на sole traders и директорите на лимитед компании. 👇

✅Sole traders, които печелят по-малко от £6,365 годишно са освободени от class 2 national insurance. Както обаче знаете, ние препоръчваме дори да сте освободени, да си плащате доброволни вноски, за да нямате проблеми с пенсията и други бенефити, които могат да ви потрябват.

✅Можете да наемете съпругата/съпруга/партньора си и да му плащате до необлагаемия минимум. Можете да му плащате заплата от £118 до £166 седмично, без да дължите national insurance, за да трупате NI tax credit за пенсия и бенефити.

✅Ако сте sole traders и плащате данъци по по-висока ставка, за вас също е добра идея да наемете съпругата/съпруга/партньора си, за да намалите ставката.

✅Много хора правят грешката да не си приспадат някои разходи, защото не пазят касовите бележки. Обикновено е достатъчно просто да си водите писмен списък на разходите.

✅Ако използвате някаква част от дома си за бизнес цели, не забравяйте да си приспадате процент от разходите за газ, електричество, вода, ипотека, телефон, интернет, чистене, поддръжка, наем, застраховка и т.н. Размерът на процента, който можете да си приспаднете, зависи от размера на помещението и от това по колко време го използвате за бизнес цели.

✅Ако имате дете над 13-годишна възраст, можете да го наемете на заплата под облагаемия минимум: това е допустим разход, който ще ви помогне да намалите данъците си.

✅Ако сте sole traders и плащате данъци по високи ставки, добре е да обмислите да извършвате дейността си през лимитед компания. Ако пък имате лимитед компания, но печалбите ви са малки, за вас ще е по-добре да извършвате дейност като sole trader.

✅Можете да компенсирате загуби от предишна година чрез печалбата си от следваща година.

✅Ако продадете бизнеса си след 1 година, плащате 10% Capital gains tax, а не нормалните 18% и 28% до £10 милиона.

✅Ако сте директор на лимитед компания, обмислете дали да не прехвърлите известен брой акции на съпруга/съпругата/партньора си, за да разпределите приходи от фирмата към него/нея.

✅Ако вашият бизнес може да си го позволи, можете да получите заем от вашата компания, а не от банка, като по този начин използвате данъчни облекчения върху лихвите.

✅Ако направите партньора/съпруга си съсобственик, това ще намали capital gains tax, когато решите да продадете бизнеса.

✅Подберете правилно момента, в който закупувате дълготрайни активи (напр. техника и машини), за да осигурите максимални данъчни облекчения. Например извършването на покупка точно преди края на счетоводната ви година ви осигурява максимално облекчение на следващата година.

✅За да можете да приспаднете нещо като допустим разход, може да се наложи да обясните по какъв начин то е свързано с вашия бизнес, преди да можете да го използвате.

✅Ако сте едновременно employed и self-employed и изберете да си платите данъците чрез вашия PAYE код, ще си осигурите повече време за плащане, ако подадете tax return онлайн преди 30 декември.

✅Можете да кандидатствате за намаляване на данъчните ви вноски, ако доходите ви намалят.

✅Можете да избегнете много утежнения, ако поддържате счетоводните си книги в ред и попълвате всичко навреме.