Personal or Business Account

Защо не трябва да използвате лична банкова сметка за бизнес цели?

Здравейте, днес искаме да засегнем темата за банковите сметки и бизнеса.

Все още ли използвате личната си банкова сметка за вашия бизнес?

Може да изглежда като ненужна стъпка, но разделянето на банковите ви сметки може да ви защити и спести много главоболия за в бъдеще. Независимо дали работите от вкъщи или притежавате компания за милиони паунди, има много причини да разделите личните от бизнес финансите си. Собствениците на фирми все още правят грешкат да използват лична банкова сметка за своя бизнес.

Наличието на две банкови сметки може да ви изглежда неудобно,но не бива да използвате лична сметка за вашите бизнес финанси, най-вече защото това може да повлияе на вашата юридическа отговорност. Всъщност една от първите стъпки при създаване на фирма трябва да бъде откриването на бизнес банкова сметка. Повечето банки вече предлагат безплатни бизнес акаунти, така че разходите по това няма да ви бъдат проблем.

Правна защита

Когато създавате лимитед компания, едно от основните предимства на това е защитата на правната отговорност, която ви предоставя.

❗️Важно: съда счита компанията за отделен субект от лицата, които я притежават. Когато правите бизнес като лимитед компания, ако тя бъде съдена, страната, която съди компанията, не може да ви съди като физическо лице, освен ако разбира се лично не сте гарантирали с нещо.
Но ако смесите финансите си, съдът може потенциално да се обърне към лицето, управляващо компанията(т.е. ВИЕ) или в случая вие сте солидарно отговорен длъжник и отговаряте с цялото си лично имущество за задълженията на фирмата като физическо лице.

Данъчни предимства

Използването на отделен бизнес акаунт улеснява много данъчното време, тъй като ще трябва да регистрирате своите бизнес приходи и разходи отделно от личните си транзакции. Разграничаването на личните разходи от бизнес разходите, когато те са в една и съща сметка, може да отнеме много време и да ви затрудни и обърка.

HMRC има строги правила за тези, които работят от вкъщи, относно това, което може да бъде приспаднато като „бизнес разходи“. Ако използвате личния си акаунт, HMRC може да не одобри тези удръжки, дори ако те представляват законни бизнес разходи.

Допълнително удобство - Бизнес кредитната карта

Един от най-добрите начини да се уверите, че правите разлика между личните и бизнес разходите е чрез използване на отделна бизнес кредитна карта. Извлеченията от кредитните карти могат да бъдат ценен актив при наблюдение на бизнес разходите.

Използването на бизнес кредитна карта дава на бизнеса допълнителна кредитна линия. Така бизнесът може да разшири своя паричен поток, за да плати за бизнес консумативи, услуги на доставчици и други текущи плащании. Като се използват бизнес кредитни карти, паричните средства няма да излизат от сметките на бизнеса.

Много бизнес кредитни карти се предлагат и с бизнес “привилегии”, като чести отстъпки за пътуване, по-високи кредитни лимити, по-дълги цикли на фактуриране и по-ниски лихвени проценти. И накрая, кредитните карти имат zero liability for fraudulent charges, което представлява допълнителна защита на бизнеса, ако кредитът им се използва от неупълномощени лица.

Онлайн пазаруване

С възможността да пазаруваме онлайн, като собственици на бизнес знаете, че голяма част от клиентите често не носят пари в брой. Ако вашият бизнес предлага услуги или продукти, но вие нямате опция за купуване с карта, ще загубите много продажби. Ако имате сайт, задължително условие за успех е да имате плащане с кредитна или дебитна карта. За тази цел трябва да си създадете Бизнес акаунт – услуга с кредитна карта, създадена от финансова институция, позволяваща на бизнеса да приема кредитни карти като плащане за стоки или услуги. Тези компании обработват средства от съответните компании за кредитни карти и след това прехвърлят събраните средства в разплащателната сметка на бизнеса.

Има два вида търговски сметки: традиционни търговски сметки и онлайн търговски сметки.

  • Традиционните търговски сметки разрешават и осъществяват плащания с кредитни/дебитни карти с помощта на ПОС терминал.
  • Онлайн сметките на търговци приемат, разрешават и обработват транзакции с кредитни/дебитни карти по сигурен начин през Интернет.

    Освен създаване на банкова сметка за вашия бизнес не забравяйте и да осигурите и счетоводството на вашата фирма.