Pension Credits

Пенсиите в UK: Част Втора – Pension Credits

Днес продължаваме с втората публикация от серията за пенсиите и ще обясним подробно как да заявите пенсионни надбавки (Pension Credits) и каква информация ще ви поискат от Pension Srevice, за да ви ги отпуснат.

КАКВО Е PENSION CREDIT?

Pension Credit е малка ежеседмична сума, която ви се отпуска, за да увеличи дохода ви до определен минимум, така че от него могат да се възползват хора, достигнали пенсионна възраст, които нямат високи доходи или големи спестявания.

Можете да получите надбавката, дори ако все още работите, стига доходът ви да не надвишава определен праг.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ДА ПОДГОТВИТЕ, ЗА ДА КАНДИДАТСТВАТЕ?

Когато заявявате Pension Credit, Pension Service ще ви зададат въпроси за вашите приходи и спестявания, затова бъдете сигурни, че можете да им предоставите:
✅ вашият National Insurance Number
✅ номера на банковата ви сметка
✅ информация за това колко пари получавате всяка седмица (например от State Pension или заплата, ако още работите)
✅ информация за спестяванията и инвестициите, които имате
✅ разходите ви за жилище (например наем или вноски за жилищен кредит)
✅ информация за всички бенефити, които вече получавате.

❗️ Ако живеете с партньор, ще трябва да дадете на Pension Service същата информация за него/нея.
❗️ Също така, ако други хора живеят с вас, ще трябва да предоставите информация и за тях, като например подробности за всички бенефити, които получават. Няма да е необходимо да давате подробности за техните доходи.

КАК ДА КАНДИДАТСТВАТЕ?

Когато сте готови с цялата информация, описана до тук, обадете се на Pension Service на специализираните им телефони за заявяване на Pension Credit:
0800 99 1234 / 0800 169 0133
(от понеделник до петък, от 8:00 до 19:30)

СТАРТИРАНЕ СЪС ЗАДНА ДАТА

Поискайте надбавките ви да бъдат стартирани със задна дата! Специално за Pension Credit е възможно да получите надбавки с дата до 3 месеца преди кандидатстването, ако разбира се сте отговаряли на условията през това време.

Това означава, че ще получите до 3 месеца пенсионен кредит, включен в първото ви плащане.

КАКВО СЛЕДВА?

Ако сте успели да предоставите на Pension Service цялата необходима информация, те могат да вземат решение по искането ви и да извършат плащане веднага.

Ако имат нужда от повече информация, ще ви изпратят формуляр, който да попълните.

Също така могат да поискат и допълнителни документи и доказателства, като важно е да знаете, че трябва да получат отговор от вас до един месец.

Ако имате нужда от каквато и да е помощ при кандидатстването, можете да се обръщате към Citizens Advice. Тук ще намерите най-близкия до вас офис и контакти: https://www.citizensadvice.org.uk/about-us/contact-us/contact-us/contact-us/

КАК СЕ ИЗПЛАЩАТ PENSION CREDITS

Ако отговаряте на условията, ще получите писмо, в което ще е описано колко ще получавате и кога ще ви се изплаща. Pension Credit се изплаща на всеки четири седмици по банков път.