Self-Employment Income Support Scheme

Ъпдейт на схемите за помощи

Както обещахме вчера, днес ще ви запознаем в детайли с последната информация от правителството за Self-Employment Income Support Scheme (SEISS) и Coronavirus Job Retention Scheme (CJRS). Повтаряме обобщената информация за SEISS от вчера, а по-долу продължаваме с детайлна информация за всяка от двете схеми.

SELF-EMPLOYMENT INCOME SUPPORT SCHEME

📌 схемата ще бъде удължена и тези, които са допустими, ще могат да кандидатстват за ВТОРИ И ПОСЛЕДЕН ГРАНТ през август, като неговият максимум е £6,570. Индивидуалните грантове ще са на стойност 70% от средната месечна печалба на бизнесите.

📌 вече има официален срок за кандидатстване за ПЪРВИЯ ГРАНТ по схемата – 13 юли.

📌 критериите за одобрение и за двата гранта са едни и същи – ако сте допустими за единия, допустими сте и за втория.

📌 няма нужда да сте получили първия грант, за да сте допустими за втория – например ако сте изгубили приходите си заради COVID-19 по-късно.

Самонаетите могат да продължат да кандидатстват за първия грант по Self-Employment Income Support Scheme (SEISS) до 13 юли. При него могат да искат облагаема субсидия на стойност 80% от средната им месечна печалба. Сумата се изплаща на една вноска и обхваща печалбата им за 3 месеца. Ограничена е до £7500. Тези, които отговарят на условията, би трябвало да имат парите, внесени по тяхната банкова сметка, в рамките на шест работни дни от подаването на иска.

Кандидатстването за втория грант ще бъде отворено през август. Самонаетите ще могат да искат втора облагаема субсидия на стойност 70% от средната им месечна печалба. Отново се изплаща на една вноска и обхваща печалбата за 3 месеца. Ограничена е до £6570.

Критериите за допустимост са еднакви и за двата гранта и всеки кандидатстващ ще трябва да потвърди, че бизнесът му е бил ЗАСЕГНАТ от коронавирус кризата. Не е необходимо човек да е кандидатствал за първия грант, за да получи втория: например, може даден бизнес да е бил засегнат от COVID-19 само в тази по-късна фаза. Допълнителни насоки относно втория грант правителството ще публикува на 12 юни.

CORONAVIRUS JOB RETENTION SCHEME

От 1 юли 2020 г. фирмите ще могат да върнат своите furloughed employees, за да работят на part-time. Това е месец по-рано от обявеното преди, а идеята му е да помогне на хората и фирмите плавно да се върнат към работа. Фирмите сами ще решават часовете и смяна, по които служителите им ще работят при завръщането си и ще отговарят за изплащането на заплатите за времето, в което служителите им са на работа.

От август 2020 г. държавните помощи ще започнат плавно да се намаляват. Това означава, че за юни и юли правителството ще продължи да плаща 80% от заплатите на хората. В следващите месеци фирмите ще започнат да допринасят с определен дял, но работниците ще продължат да получават 80% от заплатата, покриваща времето, в което не могат да работят.

Ето как точно ще се случи плавното намаляване на държавната помощ по месеци през периода, в който хората са furloughed:

📌 Юни и юли: правителството изплаща 80% от заплатите до максимум £2500, както и National Insurance на работодателите (ER NICS) и пенсионни вноски. Работодателите не плащат нищо.

📌 Август: правителството изплаща 80% от заплатите до максимум £2500. Работодателите плащат ER NICS и пенсионни вноски.

📌 Септември: правителството изплаща 70% от заплатите до максимум £2187,50. Работодателите плащат ER NICS, пенсионни вноски и 10% от заплатите, за да съставят общо 80% до максималната сума от £2500.

📌 Октомври: правителството изплаща 60% от заплатите до максимум £1875. Работодателите плащат ER NICS, пенсионни вноски и 20% от заплатите, за да съставят общо 80% до максималната сума от £2500.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

📌 Клеймове по CJRS от юли нататък ще могат да правят само работодатели, които понастоящем използват схемата, за служители, които са били furloughed преди този момент. Схемата ще бъде затворена за нови кандидати на 30 юни, а последните служители, за които работодателите ще могат да клеймват, трябва да са furloughed най-късно 10 юни.

📌 От 1 юли работодателите ще могат да договарят всякакви работни споразумения с предварително furloughed служители.

📌 При искане на грант по CJRS за часове, в които служителят не може да работи, работодателите ще трябва да отчитат и да подават заявления за минимален период от седмица, за да може грантовете да се изчисляват правилно спрямо моделите на работа (часове и смени).

Ревизия от HMRC е най-лошият кошмар на всеки собственик на малък бизнес. Наред с огромния стрес, тя може да ви изгуби много време и в най-лошия случай да ви остави с тлъста сметка за плащане към данъчните.

Всеки се надява, че ревизия няма да се случи на него, но е важно да бъдем подготвени за всеки случай. Така че, независимо дали сте изправени пред ревизия или искате да сте сигурни, че няма да бъдете, прочетете нашето ръководство за това, което трябва да знаете.

КАКВО МОЖЕ ДА ЗАДЕЙСТВА РЕВИЗИЯ❓

Ето няколко фактори, които могат да станат причина HMRC да се задействат и да започнат проверка:

1) ако някой им прати донос

2) ако вашите tax returns (данъчни декларации) показват нулев приход в продължение на много години

3) ако редовно има грешки във вашите tax returns

4) ако има големи колебания в цифрите, които декларирате, например приходи или бизнес разходи

5) ако цифрите, които декларирате, са драматично различни от нормалните за вашия тип бизнес

6) ако отчетете, че собствениците на компанията печелят по-малко от работниците в нея

7) ако заподозрат, че укривате приходи

8) ако нямате счетоводител – изглежда HMRC са по-склонни да разследват бизнеси, чиито декларации не са подадени от сертифициран агент на HMRC

КАКВИ СА РАЗЛИЧНИТЕ РЕВИЗИИ НА HMRC❓

Не всички ревизии от HMRC са еднакви и видът на ревизията, на която може да станете обект, ще зависи от техните подозрения или притеснения. Има два основни типа HMRC ревизии:

1) Пълна ревизия (Full enquiry)

Такава може да ви се случи, ако HMRC открият системни грешки във вашите декларации и ги отчетат като висок риск да укривате данъци. Ако станете обект на пълна ревизия, данъчните ще прегледат цялото счетоводство на бизнеса, а също и личното счетоводство на собствениците.

2) Частична ревизия (Aspect inquiry)

Частична ревизия се прави, когато HMRC се интересуват от конкретен аспект от счетоводството ви и е много по-често срещана в случаи на истинска грешка в данните, които отчитате, отколкото в случаи на действително укриване на данъци.

КАКВО МОГАТ ДА ПРОВЕРЯТ ОТ HMRC❓

Ако HMRC започне разследване за вас или вашия бизнес, има широк спектър от записи и документи, които могат да проверят. Те ще се свържат предварително с вас или счетоводителя ви, за да ви кажат какви доказателствата искат да видят и каква информация искат да получат. Като цяло тя ще включва:

  • информация за данъците, които сте плащали (имайте предвид, че тази информация не се ограничава до income tax и Corporation Tax)
  • счетоводството ви и детайли за това как сте изчислили данъците си
  • вашите Self-Assessments, ако се разследва sole trader. Също е възможно да прегледат Self-Assessments на директорите на лимитед компании
  • PAYE records, когато са приложими.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО ВРЕМЕ НА РЕВИЗИЯТА❓

HMRC се придържат към строги правила, когато дойдат на ревизия. Можете да поискате копие от правилата предварително, или да помолите счетоводителя ви да ви подготви.

HMRC може да поискат да дойдат в бизнес помещенията ви, у дома ви или в офиса на вашия счетоводител. Като алтернатива могат да ви помолят вие да отидете при тях. Не могат да ви принудят законово да присъствате, но ако го направите доброволно, това обикновено се разглежда като знак за сътрудничество и може да окаже влияние върху резултата от разследването. Имате право да присъствате със съветник, като например вашия счетоводител.

Преди посещението, HMRC трябва да ви кажат какво искат да обсъдите. Вие също имате право да поискате дневния ред писмено преди събитието, а служителите на HMRC трябва да се придържат към този дневен ред. Абсолютно жизненоважно е да отговорите на въпросите максимално добре и да дадете пълна и точна информация.

КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД РЕВИЗИЯТА❓

След като приключи разследването, от HMRC ще Ви пишат, за да ви уведомят какъв е резултатът.

Ако намерят нещо нередно в декларациите ви, но не смятат, че грешките са направени от небрежност или с цел измама, ще ви уведомят какво трябва да коригирате в декларациите си. Имате 30 дни да направите корекцията. Ако не успеете в този срок, HMRC могат сами да коригират декларациите.

Ако HMRC смята, че сте действали по небрежност или с цел измама, ще ви накарат да плащате неустойки, допълнителен данък и лихва. Обикновено ще се изисква да подпишете договор, според който се задължавате да го направите, в замяна на което HMRC няма да ви съди. Жизненоважно е да получите юридически съвет, ако това се случи с вас.