Tax refund from HMRC

🔁Има много причини HMRC да ви дължат tax refund (връщане на данъци). Ако сте employed и плащате данък чрез PAYE, се случва изчислението да е неправилно. Също така може да има и грешки във вашия self assessment tax return, в следствие на които да надплатите данък.

❗️Ако това ви се случи и очаквате изплащане от HMRC, със сигурност се чудите колко време ще отнеме. Днешната ни статия ще ви даде повече информация по темата.

В общия случай: обработването на заявлението ви за tax refund от HMRC може да отнеме до 12 седмици, а изплащането на самата сума по сметката ви след обработването на завлението: от 5 дни до 5 седмици. Повече детайли и конкретика четете надолу.👇

❓ВРЕМЕ ЗА ОБРАБОТКА НА TAX REFUND❓

Отговор на това колко време отнема tax refund в UK всъщност е доста трудно да се даде с точност, тъй като основното забавяне между кандидатстването за tax refund и получаването на парите зависи от времето за обработка от HMRC. В повечето случаи tax rebate ще бъде издадено в рамките на 8 до 12 седмици след получаване на вашeтo заявление, но това време може да бъде както по-дълго, така и по-кратко.

❓МОЖЕТЕ ЛИ ДА УСКОРИТЕ ВАШИЯ TAX REBATE❓

Въпреки, че донякъде сте изцяло в ръцете на HMRC, има няколко неща, които можете да направите, за да получите плащането от HMRC по-бързо:

✅Уверете се, че сте събрали цялата необходима информация и документи, така че да не се налага HMRC да се свързва с вас, за да се сдобият с тях;

✅ Избягвайте да подавате tax rebate application около най-натоварените периоди на HMRC, като например, крайния срок за подаване на self assessment в края на януари и крайния срок за подновяване на tax credit в края на юли;

✅По-малките суми, като тези под £1000, обикновено, се обработват сравнително бързо, но по-големите суми може да изискват допълнителни нива на проверка, което може да доведе до забавяне.

❓ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА TAX REFUND❓

За да получите повече информация относно времето, което ще отнеме tax refund, може да се свържете с HMRC, за да разберете колко време ще отнеме получаването на вашата tax rebate. Въпреки това, не си струва да се свързвате с тях поне 5 седмици след подаване на заявлението си онлайн, или 6 седмици, ако сте го подали на хартия.

❓КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕМА ДА СЕ ИЗПЛАТИ TAX REBATE❓

След като tax refund е одобрен, времето, необходимо за изплащане от HMRC, обикновено е сравнително кратко, въпреки че точно колко време ще отнема вашата tax rebate зависи от това как ще ви бъде изплатена:

✅ Ако се изплаща директно по ваша банкова сметка или по ваша кредитна или дебитна карта, това обикновено отнема до 5 работни дни.

✅Ако очаквате чек или ‘payable order’, трябва да ги получите в рамките на 5 седмици.

✅Ако сте получили известие P800, в което се казва, че ви се дължи възстановяване на данък, и че можете да го зявите онлайн, ще получите парите си директно по банковата си сметка в рамките на 5 работни дни от подаването на заявлението. Ако обаче не подадете заявление онлайн в рамките на 45 дни, ще получите чек в рамките на 60 дни от датата на P800.

✅Ако сте получили известие P800, в което се казва, че ще получите чек, той ще пристигне в рамките на 14 дни от датата на известието.