Hmrc tax refund

Колко време отнема възстановяването на данъци от HMRC?

Възможно е, когато сте платили данъците си, те да са били неправилно изчислени, което води до тяхното надплащане. Ако случаят е такъв и HMRC ви дължи надплатената част от тези данъци, колко време отнема тяхното възстановяване?

Колко време отнема получаването на данъчната компенсация?

Отговорът на този въпрос е доста трудно да се отговори с точност, тъй като основното забавяне между подаването на заявлението за възстановяване на данъци и получаването на парите зависи от текущото състояние на обработка на документи от HMRC.

В повечето случаи възстановяването на данъци ще бъде в рамките на 8-12 седмици от получаването на заявлението ви, но този срок може да бъде както по-дълъг, така и по-кратък.

Можете ли да ускорите процеса на възстановяване?

Въпреки, че донякъде сте в ръцете на HMRC, има няколко неща, които можете да направите, за да ускорите процеса на изплащане от HMRC:

  1. Уверете се, че сте предоставили цялата необходима информация и документи, за да не се налага HMRC да се свързва обратно с вас и да изискват повече информация.
  2. Избягвайте подаването на заявления в най-натоварените периоди на HMRC, като например крайния срок за self-assessment в края на януари и крайния срок за подновяване на данъчния кредит в края на юли.
  3. По-малките суми, като например тези под £1000, обикновено се обработват сравнително бързо, но по-големите суми може да изискват допълнителни нива на проверки, което може да доведе до още по-дълго забавяне.

Проследяване на състоянието на заявката

За повече информация, може да се свържете с HMRC, за да разберете колко време ще отнеме получаването на данъчната компенсация. Като цяло обаче не си струва да се свързвате с тях преди изтичането на 5 седмици, ако сте подали заявлението си онлайн, или 6 седмици, ако сте подали искане за възстановяване на данъка на хартиен носител.

Колко време отнема изплащането на данъчната компенсация?

След като възстановяването на данъците ви бъде разрешено, времето, необходимо за изплащане на сумата от HMRC, обикновено е сравнително кратко, въпреки че колко точно време ще отнеме възстановяването на данъците ви зависи от начина, по който ще ви бъде изплатено:

  • Ако плащането се извършва директно по банковата ви сметка или по кредитната или дебитната ви карта, то обикновено се получават в рамките на 5 работни дни.
  • Ако очаквате чек или “платежно нареждане”, трябва да го получите в рамките на 5 седмици.
  • Ако сте получили известие P800, в което се съобщава, че ви се полага възстановяване на данъци и че можете да подадете искане за това онлайн, тогава ще получите парите директно по банковата си сметка в рамките на 5 работни дни след подаване на искането.

    Ако обаче не предявите искането си онлайн в рамките на 45 дни, тогава ще получите чек в рамките на 60 дни от датата на P800.
  • Ако сте получили известие P800, в което се посочва, че ще получите чек, той ще бъде получен в рамките на 14 дни от датата на известието.

Ако смятате, че ви се полага данъчна компенсация, и особено ако искането ви е сравнително сложно, бихме ви препоръчали да се възползвате от услугите на счетоводител или специализиран данъчен консултант, който да ви помогне при изготвянето на искането за компенсация.