Mortgage

Планиране на mortgage като Self-Employed

Процесът на осигуряване на mortgage като self-employed може да ви се стори сложен, ако не сте добре подготвени.

Ние редовно помагаме на клиентите си с осигуряването на референция от счетоводител, която повечето кредитори изискват, ако сте самостоятелно заети лица.

Тази референция обикновено включва финансовите данни за последните две или три години, в зависимост от изискванията на кредитора, въз основа на доходите, които сте получили от бизнеса си. Обикновено това е комбинация от заплата и дивиденти, ако управлявате LTD бизнес, или печалбите от самостоятелна заетост, ако сте селф емплойд.

Вашите данъчни изчисления

Повечето кредитори ще приемат вашето данъчно изчисление като доказателство за доходите ви.

В GOV.uk се казва, че кредиторите приемат едно от тези две неща:

  • копие от данъчното изчисление (известно като SA302), разпечатано от личния ви онлайн акаунт в HMRC.

или

  • данъчно изчисление, отпечатано от търговски софтуер, често използван от счетоводителите за подаване на декларации.

Кредиторите могат също да поискат tax year overview. Той също може да бъде разпечатан от вашият акаунт в HMRC или от софтуера, използван от вашия счетоводител.

За да се избегнат ненужни финансови разходи или забавяния в процеса на кандидатстване за mortgage, е важно да проверите какви документи и доказателства ще са необходими на кредитора, преди да кандидатствате за mortgage или да платите такси за уреждане на сделката или за проучване.

Списък от кредитори

В GOV.uk се предоставят полезен списък на кредитори, които приемат данъчните изчисления, познато като SA302, за доказателство за доходи.

Ето линк към целия списък – натисни тук

Няколко съвета за безпроблемно кандидатстване за mortgage

  1. Актуализирайте счетоводството си, тъй като ще са ви необходими отчети за приходите и разходите и счетоводен баланс.
  2. Направете същото за последните 3 години. Ще трябва да предоставите за поне 3 години назад, за да отговорите на изискванията на повечето кредитори, въпреки че някои могат да приемат за две години.
  3. Ако не сте имали собствен бизнес в продължение на 3 години, ще ви трябват вашите PAYE P60 и/или P45 за същия период.
  4. Ако използвате счетоводител, свържете се с него. Уведомете го предварително, че ще имате нужда от референция за mortgage.
  5. Ако нямате счетоводител, уверете се, че сте намерили кредитор, който ще приеме вашите данъчни изчисления (формуляр SA302) като доказателство за вашите доходи. В противен случай ще се окажете в ситуация, в която ще се наложи да платите на счетоводител, за да провери вашите доходите и да направи референция.