Иск в small claims court

Кога да предявите иск в small claims court?

Съдът за искове с малък материален интерес (small claims court) е място за уреждане на дребни финансови спорове, където не се налага да използвате адвокати.

Примери за искове от този тип:

 • спорове с вашия наемодател – например, ако не е извършил дребен ремонт;
 • дължат ви пари за извършена от вас работа;
 • злополуки, при които сте пострадали – например при автомобилна катастрофа;
 • дефектен продукт;
 • лошо обслужване.

Преди да подадете иск, опитайте се да разрешите проблема по друг начин. Можете да пробвате да изпратите оплакване или медиация.

Медиацията е вариант за решаване на спор извънсъдебно, при който се използва трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение.

Понякога само стартирането на такъв иск е достатъчно, за да накара лицето или фирмата, срещу които предявявате, да плати, така че може да не се стигне до съд.

До каква сума мога да претендирам?

В зависимост от това къде се намирате в Обединеното Кралство, максималната сума, която може да претендирате, е различна.

Общата максимална сума, която можете да претендирате в Англия и Уелс, е до £10 000, в Шотландия – до £5 000, а в Северна Ирландия – до £3 000.

За суми над тези стойности, няма да можете да използвате този съд и ще имате нужда от адвокат.

Тази статия се разглежда от гледната точна на човек, който живее в Англия или Уелс.

Има няколко основни изключения, където няма да можете да претендирате за обезщетения до тази сума, примери за това е при случай на телесна повреда – лимитът за това е £1 000.

При кои случаи мога да подам малък иск?

Ако сте имали проблем с дадена услуга или продукт

Можете да предявите малък иск на стойност до £10 000, ако имате проблем с нещо, за което сте платили – например лошо обслужване или дефектна стока. Можете също така да предявите иск, ако сте платили за услуга или продукт, които не сте получили. Имате право да предявите иск до 6 години след като сте платили за услугата или продукта. Понякога можете да имате права за повече от 6 години.

Ако сте под наем и имате проблем с ремонтите

Можете да предявите малък иск, ако вашият наемодател е отговорен за поправката на нещо и:

 • те не са го поправили и приблизителната стойност на ремонта е до £1 000
 • те са го поправили, но вие претендирате за обезщетение в размер до £10 000

Ако не сте сигурни, проверете за кои ремонти отговаря наемодателят ви.

Обезщетението може да бъде за неудобство, стрес, почистване или допълнителни разходи за отопление. Може да е трудно да се реши какъв размер на обезщетението да се претендира. Може да се наложи да използвате правна помощ от съветник или адвокат.

Има срок за предявяване на претенции за ремонт, за който наемодателят е знаел, че е необходим, но не го е извършил в разумен срок. Трябва да предявите иск в рамките на 6 години от момента, в който наемодателят е знаел, че ремонтът трябва да бъде извършен.

Ако ви се дължат пари за извършена работа

Можете да претендирате до £10 000, ако ви се дължат пари за свършена работа, например ако сте self-employed.

Ето какви доказателства ще са ви необходими

Ако не разполагате с добри доказателства, няма да имате силна претенция и може да не е добра идея да я предявявате. Съберете всички документи или снимки, с които разполагате, в подкрепа на иска си. Може да ви помогне да изброите случилото се по дати, след което да намерите доказателства в негова подкрепа.

Какво е добро доказателство зависи от проблема. То може да включва неща като:

 • писмо или разписка;
 • снимки на нанесените щети;
 • оценки или фактури – например за ремонт;
 • декларация от лице, което е видяло случилото се;
 • и други

Проверете какви ще бъдат разходите ви, преди да предявите своя иск

Може да не си струва да направите иск, ако той ще ви струва почти толкова, колкото претендирате.

Ще трябва да платите такса за предявяване на иск. Размерът на сумата, която трябва да платите, зависи от това колко претендирате. Възможно е да се наложи да платите и други такси в хода на делото. Проверете размера на съдебните такси в GOV.UK. Ако спечелите делото, може да получите обратно разходите си по делото от ответника. Ако загубите, може да се наложи да платите техните такси.

Следващата таблица включва текущите актуални цени, когато статията е публикувана (15/11/21). Цените са относно подаване на иск чрез хартиен носител. Ако предявявате онлайн, цените може да се различават. Онлайн таксата се калкулира автоматично след като въведете нужната информация и можете да разгледате колко ще ви струва, преди да изпратите заявката си.

Размер на претенцията Такса
До £300
£35
£300.01 до £500
£50
£500.01 до £1,000
£70
£1,000.01 до £1,500
£80
£1,500.01 до £3,000
£115
£3,000.01 до £5,000
£205
£5,000.01 до £10,000
£455

Ако получавате помощи или имате ниски доходи, таксите могат да бъдат намалени или да не се налага да ги плащате. Проверете дали можете да получите помощ за съдебни такси в GOV.UK.

Проверете каква е вероятността да ви бъде изплатено обезщетение, ако спечелите

Ако лицето или дружеството, срещу което предявявате иск, не може да плати, е малко вероятно да получите парите си обратно. В някои случаи можете да претендирате за пари, дори ако те не могат да ви ги изплатят – например, ако имат активи като бизнес или имот.

Има начини да проверите дали имат финансови проблеми – ако имат, може да не си струва да подавате молба. Можете да използвате платени услуги като тази, за да видите дали дадено лице или предприятие е било изправено пред съд преди или е отказало да плати.

Ако работите с фирма, проверете дали тя все още извършва дейност. В противен случай няма да можете да ги изправите пред съда.

Ако работите с едноличен търговец или сдружение, можете да проверите дали са в несъстоятелност в GOV.UK.

От къде да започна процедурата?

Можете да започнете съдебно производство онлайн от gov.uk или да посетите местния ви съд.

За да започнете процеса, искът ви трябва да е срещу не повече от двама ответници, а вие и ответниците трябва да имате адрес в Англия или Уелс, на който да могат да бъдат доставени документи. Ще ви е също необходим имейл адрес и дебитна или кредитна карта.

Процесът на предявяване на съдебен иск, често наричан съд за малки искове, е различен в Шотландия и Северна Ирландия.

Как мога да започна делото?

На първо място, няма смисъл да се обръщате към съда, ако вече не сте опитали да преговаряте със страната, срещу която искате да предявите иск. Ако първо не се опитате да се споразумеете, съдът може да ви накаже. Но ако преговорите се провалят, ето какво да направите.

Ще трябва да посочите:

 • Името и адреса на лицето/компанията, срещу която предявявате иск
 • сумата, която претендирате, и причината за това
 • дали е приложима лихва върху дължимата ви сума
 • ако става въпрос за иск за телесна повреда, ще ви е необходим официален медицински протокол

Ако попълните исковата молба в съда, те ще я подпечатат, ще ви дадат копие и ще изпратят копие на вашия опонент. От него ще се очаква да попълни исканите данни и да върне формуляра в съда. Ако използвате онлайн процеса, ответникът ще получи съдебните документи по пощата, но ще може да въведе отговора си онлайн.

След това, ако е необходимо изслушване, съдът ще ви уведоми за датата.

Какво ще се случи, ако спечеля?

Ответника ще бъде задължен да плати обезщетението, договорено от съдията, плюс фиксирани разходи (съдебни такси, адвокатски хонорари, пътни разходи). Ако обаче той е фалирал или не може да плати, може да не получите парите си.

Ако не платят, тогава може да поискате да се изпратят съдебни изпълнители в дома им, за да си върнете парите.

Съдебният изпълнител ще поиска плащане в срок от 7 дни. Ако дългът не бъде платен, съдебният изпълнител ще посети дома или фирмата на длъжника, за да провери дали нещо може да бъде продадено, за да се плати дългът.

Можете да подадете молба до окръжния съд или до Върховния съд, ако ви дължат между £600 и £5000.

Какво се случва, ако загубя делото?

Няма да ви бъдат възстановени съдебните такси и може да се наложи да поемете част от разноските на ответника.

При нужда от помощ

Ако смятате, че не можете да се справите с тази процедура и имате нужда от помощ, можете да:

 • потърсете безплатна помощ от най-близката до вас Citizen Advice служба – тя може да ви посъветва за вашия случай и за размера на претенциите ви.
 • запишете час за индивидуална консултация от нашата фирмена уебстраница, където чрез един телефонен разговор ще ви отговорим на вашите въпроси.